Beijing, 10 feb 2024 - Tussen al het vuurwerk en oliebollen door heb ik nog een klein gaatje gevonden om jullie snel even een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. Zoals jullie misschien al wel hebben gehoord wordt 2024 het jaar van de draak. Dit dier wordt bij ons in China gezien als een teken van geluk. Hij is een van de vier hemelse dieren. De andere drie zijn de feniks, de eenhoorn en de schildpad. Wat mij persoonlijk het meest verbaasd is dat het enige dier waar ze soep van maken en nul komma nul snelheid heeft ook echt bestaat.

Een nieuw jaar moet je met een schone lei beginnen. Dus poetsen wij Chinezen al weken van tevoren ons huis en kopen we nieuwe schoenen en kleren. Ook leggen we ruzies bij en proberen we schulden af te lossen. Want aan het eind van het jaar geeft de Keukengod een verslag over elk huishouden aan de Hemelgod. Je zult nu wel begrijpen waarom ik al weken slecht slaap.

Ook het spelletje waar zowel jullie als wij heel veel van houden is vergeven van de draken. Zo hebben we rode, groene en witte vuurspuwers al hebben we van de laatste soort er nog nooit eentje gezien. Het enige wat soms wordt waargenomen is een rechthoekje! Maar breng je van alle kleuren er drie bij elkaar dan heb je de jackpot. Bij MCR krijg je daar daar 88 punten voor. Bij onze "vrienden" in Japan noemen ze het een Yakuman. Maar ik zal jullie niet vermoeien met onze overzeese buren en hun rare spelregels.

Wij hebben in China ook 12 tekens in de dierenriem. Maar bij ons gaat een dier een heel jaar mee. 2024 wordt daarom, net als eerder 2012, 2000, enz, ook wel het jaar van de draak genoemd. En uiteraard hebben alle mensen die in hetzelfde jaar zijn geboren ook dezelfde karaktereigenschappen. Ze staan bekend als 'de energieke, krachtige en doelgerichte visionaire leider.' Het sterrenbeeld wordt de eigenschappen zelfverzekerd, vrijgevig, idealistisch en ambitieus toegekend. Mensen die geboren zijn in het Jaar van de Draak zijn ook dominant, temperamentvol, egocentrisch en goedgelovig. Vooral die laatste heb je hard nodig om bovenstaande serieus te nemen.

Zoals reeds gememoreerd zit ik midden in de feestelijkheden en heb ik alweer teveel tijd aan jullie besteed. Daarom nu voor iedereen een gezond en gelukkig 2024 en may the "wong" be with me.

 

<terug>