Valencia, 13-okt-2023 - 08:00 Vandaag begint voor Schoon Spel'lers Jacqueline en Olav het Open Europese Kampioenschap MCR. Tussen kwart over acht en half negen staat een Uber voor onze deur. Die brengt ons naar de speellocatie. Een hotel zo dicht bij het vliegveld dat je zowat kunt zwaaien naar de piloten van inkomende en/of uitgaande vluchten. Samen met Marjoleine Lips en Sandra van Wijngaarden vormen we een team. De oranje draken. Maar omdat dat niet zo lekker bekt hebben we het vertaald naar het toepasselijke Spaans. "Los dragones naranjas" 

11:35 De eerste ronde zit erop. Jacqueline ging als een trein en pakt de volle vier punten. Olav deed het ook niet slecht. Stond lang bovenaan maar moest uiteindelijk genoegen nemen met twee tafelpunten. Samen met Sandra (2pt) en Marjoleine (1pt) is het team ook sterk begonnen. Op naar ronde twee.

14:00 Terwijl we zitten te wachten op de lunch zijn alle scores van de tweede ronde ook binnen. Jacqueline gaat helemaal los en pakt wederom vier punten. Olav pakt ook nog twee punten. Met het team pakt Marjoleine wederom één punt. Maar de verrassing komt van Sandra met een dik verdiende tafelwinst en de bijbehorende vier punten.

17:45 De lunch is blijkbaar niet door iedereen even goed verwerkt. Jacqueline weet voor de eerste keer niet haar tafel te winnen. Maar met twee punten erbij en een totaal van tien blijft ze in de top van de ranglijst. Olav pakt voor de verandering weer twee punten en staat daarmee op zes. Sandra (2 pt) en Marjoleine (1 pt) vallen een beetje uit de toom. Maar "Los dragones naranjes" doet als team goed mee om de bovenste plaatsen.

20:15 Het is maar goed dat de eerste dag voorbij is. De punten in laatste ronde waren op de vingers van één hand te tellen. En dan mag die ook nog in de houtzagerij werken. Jacqueline 1 punt, Marjoleine 2 punten, Sandra 0 punten en Olav zit in een hoekje te huilen met ook welgeteld 0 punten. En dat is dan ook nog eens naar boven afgerond. <terug>

Valencia, 14-okt-2023 - 07:30 Terwijl het ontbijt- en douchschema nauwkeurig wordt opgevolgd zien we tot onze schrik dat de persoonlijke scores ook van invloed zijn op de teamstand. Stonden we na de tweede ronde nog op een zeer verdienstelijke vierde plek, zijn we ondertussen afgezakt naar een beschamende 18e plaats. En om het nog wat erger te maken staat op plek 17 een ander Nederlands team. Normaal gesproken bijzonder vriendelijke mensen maar nu onze aardsvijanden. De Uber laten we vandaag een kwartiertje later komen. Vooral omdat we op deze manier minder vlekken kunnen maken op onze shirts tijdens het ontbijt op de speellocatie.

12:35 Terwijl de schrijver dezes voor de eerste keer zijn tafel wint (en voor de tweede keer dit toernooi ruzie heeft gehad) zijn de ploeggenoten minder fortuinlijk. Met twee nullen en een derde plek raakt een hoge klassering in het teamsklassement ook uit het zicht. "Is er dan helemaal geen goed nieuws?" hoor ik u denken. Inderdaad.

14:00 Terwijl resultaten steeds minder worden (Sandra en Olav 1 punt, Jacqueline en Marjoleine 0 punten) vragen de vele volgers waarom we nog zo positief schrijven? Een goede vraag waarop de redactie het antwoord schuldig moet blijven. Daarom trekken we even flink van leer. Wat denken die "Oranje Draken" waar ze nou mee bezig zijn? 's-Avonds in de stad het hoogste woord. Vreten als dokwerkers en zuipen als een tempelier. En dat is allemaal niet erg als er resultaten zijn. Lekker op kosten van de mahjongbond naar het EK. En wat krijgen die terug? Stank voor dank. Als er in de volgende rond niet minimaal 10 punten worden gehaald gaat de bond de retourtickets cancellen. En dan zoeken ze het maar lekker uit. Gracias y adiós.

17:45 De derde ronde van de dag en de zevende in totaal is voorbij. En één ding is zeker: we kunnen de harmonie afbellen. En ook een koninklijke onderscheiding zal niet meer tot de mogelijkheden behoren. Het team wacht een zachte dood. Geen idee hoe diep het moeras is dat er in en rond Valencia opgetrokken is, maar we zijn er al een behoorlijk eind in weggezakt. Er is echter wel goed nieuws te melden. Over tweeëneenhalf uur kunnen we aan het bier. Bij die gedachte kwispelt mijn lever alweer als een jonge hond.

21:00 Ondertussen zijn we terug in onze airbnb. Gelukkig staat onze grote vriend, een goede fles wijn, alweer te wachten. Die hadden we eigenlijk aangeschaft om de fantastische prestaties te kunnen vieren. Maar door omscholing is die nu beschikbaar als troostdrankje. Het zal waarschijnlijk wel te weinig zijn om alle ellende weg te spoelen. Echter gaan we toch een dappere poging wagen.

Zondag 14 oktober 11:00 Over het ochtendritueel kunnen we kort zijn. Dat was er niet. We begonnen vandaag wat vroeger en dat kwam het humeur en de prestaties niet ten goed. "Los dragones naranjas" zijn als team afgezakt naar de onderste plaatsen. De eerste ronde van vandaag gaat daar geen verbetering in brengen, ondanks de zwaarbevochten vier punten van Jacqueline. (Afgesnoept van Peter van Damme, moest er nog bij vermeld worden.)

13:45 De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Als team scoren we een eerste en twee tweede plaatsen. Jacqueline valt deze ronde een beetje uit de toon met nul punten. Maar voor de onderlinge strijd in ons team is er nog volop spanning. Jacq heeft 17 punten binnen gesleept. Olav en Sandra bijde 16. In dit geval valt Marjoleine "een klein beetje tegen" met 7 punten. Nu in de stad een broodje eten want het rantsoen op het toernooi is niet al te best. En dan om 15:10 uur de allerlaatste pot van dit EK.

23:45 Blijkbaar kostte het de organisatie enorm veel tijd om de complete uitslag wereldkundig te maken. Maar met goede resultaten in de laatste ronde van zowel Olav als Jacqueline (beide 4 punten) eindigden ze beide boven in de bovenste helft. Laatstgenoemde op plek 59 en de schrijver dezes op plek 74. Voor team "Dragones Naranjas" waren de druiven wat zuurder. Met twee punten in de laatste ronde eindigt Sandra op plek 125. En Marjoleine? Met nog maar eens 0 (nul) punten wat haar totaal op 7 brengt laat ze tot nog drie deelnemers achter zich (waaronder ook nog een Nederlandse deelnemer). Maar een uiteindelijke 34e plek uit 42 teams staat niet in verhouding tot de werkelijk schitterende outfit die we droegen.