Nistelrode, 23-mrt-2023   Een aantal jaren terug kwamen we er toevallig achter wat een fantastische sportvrouw Ada Swinkels is geweest. Op jonge leeftijd kwam ze in aanraking met wedstrijdzwemmen. En daar bleek ze een enorm talent voor te hebben. Op het moment dat ze zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen van Melbourne (1956) was ze al in het bezit van het wereldrecord op de 200 meter schoolslag. Het was slechts een kwestie van starten en op de finish lag de gouden medaille te wachten. Ook met de estafetteploeg (met o.a. Erica Terpstra) was ze torenhoog favoriet. Maar het mocht niet zo zijn. Omdat de Russen Hongarije binnen waren gevallen besloot de Nederlandse regering om geen ploeg naar Australië te sturen. Spanje en Zwitserland volgden dat voorbeeld. Vier jaar later op de Spelen in Rome (1960) was Ada over haar sportieve top wat uiteindelijk uitmondde in twee vierde plaatsen. Uiteindelijk, 60 jaar na dato, werden alle atleten in Hongarije uitgenodigd en bedankt voor de toenmalige boycot. Ada was daarbij en ze heeft het gebaar zeer gewaardeerd.

Ada was getrouwd met Martien Swinkels, een zwemtrainer in hart en nieren. Zijn grootste talent was Marcel Wouda die het tot wereldkampioen heeft geschopt. Samen zijn Martien en Ada nog naar Curaçao geweest om daar zwemtalent op te leiden. Ada heeft nog geprobeerd om ook het mahjong aldaar te introduceren. Maar helaas hebben we daar nooit een resultaat van mogen begroeten.

Het overlijden van Martien hakte er behoorlijk in. Haar maatje was er niet meer en alles was plotseling niet meer vanzelfsprekend. Haar gezondheid ging langzaam maar zeker achteruit. Op de club hebben we Ada al lange tijd niet meer gezien. Toch verlengde ze begin dit jaar weer haar lidmaatschap bij Schoon Spel. Opgeven stond blijkbaar niet in haar woordenboek. En zo zullen we ons Ada blijven herinneren. Een lieve en bescheiden vrouw. Altijd oprechte belangstelling voor de medemens. Rust zacht.

 

<terug>