Heemstede, 17 feb 2024 - Op de foto zien we een grotendeels lege zaal. Niet veel later zullen 68 competitieve en 64 recreatieve spelers de gehele ruimte vullen om het 15e Valentijnstoernooi te spelen. Omdat uw schrijver al wat langer meegaat in de wondere wereld van het mahjong kan hij wat graven in het geheugen. Er komt een beeld bovendrijven van achttien deelnemers van onze club. Een aantal is ondertussen overleden, het overgrote deel is geen lid meer. Enkele gezichten zie je alleen nog op riichi-toernooien en dan heb je Olav. Als enige Schoon Spel'ler nam hij de moeite om de rit naar Heemstede te maken. 

Nou is dat best wel een serieuze onderneming. Op en neer rij je 300 Kilometer. Dat opgeteld bij de 4 ronden van anderhaf uur en een prijsuitreiking die nog eens drie kwartier duurt. Dat kost je al met al 11-12 uur. Langer dus dan een gemiddelde werkdag. Gelukkig is het toernooi op een zaterdag en heb je de hele zondag om weer op adem te komen.

Het toernooi kende in de laatste week een flink aantal afzeggers. Desondanks waren er traditioneel veel toernooi-debutanten. Heel veel Nederlandse mahjongers hebben "Op Hageveld" hun eerste toernooi gespeeld. Door de grootte van het deelnemersveld kun je gemakkelijk opgaan in de meute. Niemand die extra op je let omdat je een nieuw gezicht bent. 

Nou was het voor Olav niet zijn beste toernooi. Het was zelfs alweer een behoorlijke tijd geleden dat hij zo laag eindigde. Met zijn 58e plaats liet hij maar tien concurrenten achter zich. Hoe mooi zou het dan zijn geweest als hij een paar clubgenoten had die hem wat moed in hadden kunnen praten? Maar nee, hij moest het helemaal alleen oplossen. Zo af en toe gaan Olav's gedachten terug naar de tijden dat Schoon Spel nog met veel spelers op pad ging. En na de wedstrijd met z'n allen naar de McDonald's. Hopelijk zal het tij eens keren en gaan we met z'n allen de Nederlandse toernooien weer onveilig maken. Zoals Martin Luther King het eens treffend verwoordde: "I have a dream that some day all Schoon Spel'lers are going to the mahjong tournaments"

 

 

<terug>