Berghem, 22/23 jun 2024 - Je zou zeggen dat na zoveel toernooien te hebben georganiseerd alles op de automische piloot gaat. Maar niks is minder waar. Elke wedstrijd weer moet het wiel opnieuw uitgevonden worden. Deelnemers uitnodigen, zaal + catering regelen, website updaten, betalingen controleren, scheidsrechters, EMA-observer en weet ik wat nog meer. Gelukkig is er de afgelopen jaren een hecht organisatieteam ontstaan. En natuurlijk zijn er de vrijwilligers van onze club. Binnen een mum van tijd hebben ze een kale ruimte omgebouwd tot een gezellige zaal waar elke deelnemer weer de vertrouwde lampionnen opmerkt. Maar de gouden greep van dit jaar waren de vlaggen. Van elk deelnemend land hing er een driekleur.

De belangstelling voor het MCR Dutch Open viel een klein beetje tegen. Slechts 56 deelnemers uit vier verschillende landen. Maar de afwezigen zullen zich wel voor de kop hebben geslagen. Het niveau was hoog en de spanning om te snijden. Tot het allerlaatste potje was het onduidelijk wie zich Open Nederlands Kampioen 2024 mag noemen. Wie de foto bekijkt ziet gelijk het antwoord. Anton Kösters dus. Na een aantal mindere (zeg maar gerust slechte) resultaten op voorgaande toernooien, lijkt de Delftenaar weer helemaal de geest te hebben gekregen. De romantici onder ons wijden het aan de gevonden liefde.

Op de tweede plaats herkennen we Floor Perquin. Je kunt veel van haar zeggen (en dat doen we ook) maar mahjong spelen kan ze. En ze is ook niet te beroerd om veel tijd en energie te steken in het verbeteren van haar spel. We gaan er dan ook vanuit dat ze later dit jaar op het WK MCR in Toronto geen modderfiguur zal slaan. Tenslotte als derde staat Ivar Bouwman op het ere-schavot. En dat wordt toch wel een klein beetje als een wondertje gezien. Normaal gesproken heeft riichi zijn voorkeur en is MCR slechts "voor erbij". Maar met vier keer tafelwinst op de eerste dag en nog drie punten erbij op de tweede dag kun je niet meer spreken van alleen geluk. 

De spelers namens Schoon Spel speelden een anonieme wedstrijd. Anja was met haar 23e plaats de best geklasseerde. Jammer dat ze niet meer zoveel toernooien speelt. Ze is heel getalenteerd. Met een 32e plaats kreeg Jacqueline eigenlijk te weinig. Maar haar grootste tegenstander van het weekend was een enorme kiespijn. Jammer dat ze zich in de laatste ronde tijdelijk moest laten vervangen. Daardoor moesten de gewonnen vier tafelpunten ingeleverd worden en daarmee ook de virtuele 17e plek. Als laatste Schoon Spel'ler vinden we Dimphy terug op een 39e plaats. Toch kan haar bijdrage aan dit toernooi niet worden weggewuifd. Steeds meer deelnemers aan onze toernooien vinden de weg naar huize Hermsen/van Grinsven voor een slaapplekje en ontbijtje. 

Als we het van de positieve kant bekijken was Olav de enige die het podium haalde. Niet omdat hij zo goed speelde maar omdat de jurytafel daar stond. Hij speelde dit jaar niet mee en dat kwam zijn humeur zeer ten goede. Ook kon je aan zijn gezicht aflezen dat hij bijzonder verguld was met alle complimenten die hij en zijn mede-organisatoren ontvingen. In de wandelgangen wordt gesproken over een andere vereniging die het MDO 2025 wil organiseren. We wachten het rustig af.

<terug>