Laatste nieuws

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat John Kuijpers bij Schoon Spel kwam en daar een aantal mensen enthousiast maakte voor riichi, de Japanse variant van het door ons gespeelde MCR. Het meest gehoorde argument om Riichi te leren was dat het je MCR-spel ingrijpend zou verbeteren. Vooral het verdedigen zou met sprongen vooruit gaan. En streberig als Olav was/is had hij daar wel oren naar. 

In het begin, op de trainingsavonden, liep het als een trein. De ene na de andere mooie hand makend. Hij leerde de Japanse termen, schoffeerde zijn tafelgenoten en lachte zijn leermeester uit. Maar na enkele maanden was het beginnersgeluk op. Er lukte niks meer. Geen "ron" of "tsumo". Laat staan een "haneman" of "yakuman". Toernooien reserveerden steevast een plek in de onderste regionen van de ranglijsten voor de eigenwijze Nistelrodenaar. Toen zag hij pas de besmuikte glimlach om de lippen van de ervaren riichi spelers. 

Gelukkig was daar de reeds eerder genoemde John Kuijpers. Hij nam Olav bij de hand en leerde hem de fijne kneepjes van het edele riichi. Als laatste tip gaf hij mee: "Nu vooral veel spelen". En verdomd, enkele jaren later en vele teleurstellingen rijker stond Olav plotseling op het podium van het Riichi Dutch Open 2019. Alhoewel, helemaal plotseling was het nou ook weer niet. Want enkele weken geleden, op het "Doppel Turnier" in Edewecht (D) pakte hij ook al een keurige vierde plek. 

Op de foto zien we naast Olav ook de charmante Sabine Manten uit Duitsland. Zij kaapte met slechts 1500 punten verschil de overwinning weg voor de neus van "ons menneke". De derde plaats was voor alleskunner Ad van der Linden.

<Home>