Oss, 27 jan 2024 - Sinds een aantal weken staat bij elke zichzelf respecterende riichi-speler het eerste weekend van juli 2025 dik omlijnd in de agenda. Dan wordt namelijk in Tokyo het WK gespeeld. De hoofdstad van Japan staat voor buitenstaanders voornamelijk bekend als de favorite woonplaats van je schoonmoeder. Maar in de mahjongwereld is het de bakermat van het riichi. 

Voor Nederlandse spelers is 2024 dus het jaar van de kwalificatie en dat hadden veel mahjongers goed in de oren geknoopt tijdens het vierde Yuki No Taikai (Winter toernooi). De winter liet zich buiten de speelzaal probleemloos verdringen door een lentezonnetje. De gevoelstemperatuur was door het ontbreken van wind dan ook bijzonder aangenaam. Dit geheel in tegenstelling tot de speelzaal zelf. Daar was de klimaatbeheersing kennelijk op hol geslagen. Er werd alleen maar koude lucht aangevoerd.

Nog voordat de eerste potjes waren gespeeld hadden er al meer dan 10 mensen een sprintje getrokken richting de garderobe om daar enkele seconden later weer uit terug te keren met een dikke winterjas aan. Terwijl de ijsberen en pinguins met moeite buiten de deur gehouden konden worden werd in allerijl de beheerder gebeld. Die gaf de gouden tip om een knopje om te zetten. En verdomd, het werkte. Heerlijke, warme lucht werd de koelcel ingeblazen zodat de tweede, derde en vierde ronde toch nog op een aangename temperatuur konden worden afgewerkt.

Wie zich van al die toestanden niks aantrok was onze eigen Sonja. Ze wisselde goede resultaten af met sublieme en excellente scores. Dat leverde uiteindelijk de tweede plaats op. Vlak achter Sandra van Wijngaarden maar net voor Ruud Cremers. 

Voor de overige deelnemende Schoon Spellers is Tokyo nog ver weg.  Zo haalden Dimphy (19e), Olav (21e), Chris (22e) en Foppe (24e) een plekje in de grauwe middenmoot. Voor Jacqueline (37e) en Sohana (38e) was het eerste toernooi geen succes. Maar gelukkig zijn er dit jaar nog genoeg wedstrijden en dus kansen om alsnog naar Japan te mogen vliegen.

 

<terug>