25 juni 2024

Beste mensen, beste leden,

15 jaar Mahjongvereniging Schoon Spel, een goed moment om een feestje te vieren én even terug te blikken maar zeker ook vooruit te kijken. Natuurlijk werd er vóór 1 januari 2009, de oprichtingsdatum van Mahjonggezelschap Schoon Spel, ook al Mahjong gespeeld in de regio Oss en omgeving. Maar dat was zomaar los-vast.

Een van de pioniers, Dimphy, was allang druk bezig zich het spel eigen te maken, uit te dragen zowel binnen als buiten de regio, mensen te enthousiasmeren voor het “onbekende, vreemde” spel, spelers te werven en al die inzet en dat gedoe leidde uiteindelijk tot het officiële moment in 2009. Het Mahjonggezelschap Schoon Spel, later omgedoopt tot de minder exclusieve Mahjongvereniging Schoon Spel, kende tijden van grote bloei en werd zelfs op enig moment de grootste club van Nederland!

Door allerlei ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld opkomst van de spelvorm Riichi naast MCR, verhuizingen van leden, overlijdens van leden, opzeggingen om diverse redenen, corona etc., werd Schoon Spel ook weer kleiner. Maar de activiteiten, zoals de wekelijkse spelavonden, al dan niet in competitievorm, het organiseren van landelijke en internationale toernooien, promotieacties, gingen onverminderd door. Hierdoor ontstond een kleinere kern van leden.

Er zijn daarnaast ook zorgen: verminderde deelname van Schoonspellers aan toernooien in het land, laat staan in het buitenland, verschillen tussen fanatieke spelers die willen groeien in het spel en zo mogelijk winnen en minder fanatieke spelers die van het spel houden met elkaar, keuze voor één spelvorm van Mahjong: óf MCR óf Riichi enzovoort.

Dit zal in de toekomst ongetwijfeld leiden tot veranderingen, keuzes, binnen onze vereniging. Maar een bloeiende vereniging als de onze kan dit beslist aan. Wie weet denken we in de naaste toekomst na over wekelijkse competitieavonden voor MCR en Riichi, wekelijkse spelmomenten voor spelers zonder competitie-element, centraal regelen van vervoer naar toernooien in het land vanwege oa. verre afstanden, uitbreiden van spelruimte bij verdere groei...........?

Want we kunnen stellen dat de belangstelling voor het spel en voor Schoon Spel weer toeneemt. Er melden zich spontaan mensen via de site info@schoonspel.nl voor informatie, er melden zich aardig wat mensen voor een workshop Kennismaking met Mahjong (aangeboden door onze vereniging) in Heesch, er is belangstelling voor een cursus van ons op de Volksuniversiteit in Oss, er zijn groepjes mensen in en buiten de regio die belangstelling hebben voor het spel en meer willen weten over onze vereniging. Wie weet leidt dit tot nieuwe leden en nieuwe uitdagingen. Wij, en ik hoop niet alleen het bestuur, zien dit allemaal met belangstelling tegemoet. Genoeg hierover. Nu even terug naar het feest.

Het hele jaar door spelen we het Spel van de 1000 mogelijkheden met veel plezier. Het spel dat gezien wordt als de moeder van vele spelen en spelletjes. Vandaar dat we vanavond aandacht hebben besteed aan de nakomelingen van MA Jong! En tot slot: wie jarig is trakteert en vandaar dat het bestuur, naast het maken van een Chinese maaltijd, een promotietasje heeft samengesteld voor alle leden van Schoon Spel. Er mag over gediscussieerd worden, zoals bijv. over de jaarlijkse kerstpakketten, maar wij waarderen het ten zeerste dat je lid bent van Schoon Spel, je beste beentje voorzet en je eigen steentje bijdraagt.

Dank jullie wel allemaal

<terug>