Berghem, 18-mrt-2023   Alhoewel vandaag pas de 8e editie werd gespeeld van het Sakura Taikai is dit toernooi één van de oudste riichi wedstrijden van ons land. De oudste vermelding over een samenkomst van Nederlandse spelers die een vreemdsoortig, Japans spel speelden met zelfgemaakte blokjes stamt uit de tijd van de Dode zee rollen. Organisatoren uit vroeger tijd waren John Kuijpers en Janco Onnink. Maar tegenwoordig is de naam Sakura Taikai (Kersenbloesem Toernooi) geadopteerd door Foppe Bakker. En hij is van plan om daar nog jaren mee door te gaan.

Een tegenvaller was het aantal deelnemers. Slechts 36. Daar zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen. Bijvoorbeeld het op het laatste moment nog verzetten van de datum. Waar beter kun je reclame maken voor je eigen toernooi dan op andere wedstrijden. Als je daar dan wegblijft mis je dus een mooi kans. Ook kunnen de vele riichi toernooien in korte tijd een rede zijn om er eens één of twee over te slaan. De mening van uw verslaggever is dat er meer spreiding moet komen. Die verantwoording ligt vooral bij de organisatoren maar ook bij de Nederlandse Mahjong Bond. Daar beheert de werkgroep "Wedstrijdwezen" de toernooikalender en die mag best ingrijpen als er (te)veel wedstijden in korte tijd moeten worden gespeeld.

Na bovenstaand azijn gepis wordt het nu tijd voor het positieve deel. Gelukkig is dat er ook en het is veel groter. Ondanks de nieuwe eigenaar van het Sportcentrum Berghem zijn de afspraken over opbouwen, afbreken en catering nog als vanouds. Een enthousiaste bedrijfsleider (Nathalie) zet alles op alles om het iedereen naar de zin te maken. Ruim voor aanvang heeft Foppe de zaal speelklaar. De gadgets voor het loten van spelersnummers zijn door Anneke met de nodige humor en originaliteit in elkaar gezet. Het eten en drinken was lekker, ruim voldoende en op tijd klaar. Wat wil je nog meer?

Nou misschien een goede eindklassering. Terwijl Dimphy aan een Europese rondreis bezig is en dus niet mee kon spelen viel de 35e plaats van Sohana niet mee. Maar dat deerde de Nijmeegse geenszins. Na het toernooi hoorde je alleen maar complimenten over haar enthousiasme en hulpvaardigheid bij het tellen van de punten. Eigenschappen die nogal eens worden gemist. Sonja eindigde op de negende plaats net één plekje achter Olav. (zeer tot zijn tevredenheid). Het toernooi werd gewonnen door Pauline van der Linden. Met hulp van Jacqueline Oudshoorn (2e) die een schier onoverbrugbare voorsprong na de derde ronde toch nog wist te verprutsen. Op de derde plaats eindigt een tevreden Bert (zelfs ik maak fouten) Claessen.

 

<terug>