Oss, 25 jun 2024 - In plaats van een reguliere oefenavond had het bestuur een speciale bijkomst gepland. Niks om 19:30 uur loten voor de tafelindeling. Ook geen speciale oefeningen om de vaardigheden te verbeteren. Zelf geen buitengewone leden vergadering vanwege een bestuurscrisis. Schoon Spel had namelijk wat te vieren en wel het 15-jarig bestaan. De club is ontstaan uit een personeelsvereniging en de werkgever leende de eerste spellen aan ons uit. Waarschijnlijk zou diezelfde “gulle gever” nog steeds zijn spellen op kunnen eisen. Eerste voorzitter werd de oprichtster en naamgever van Schoon Spel, Dimphy van Grinsven.

Bijgaande foto is gemaakt op het clubkampioenschap van 2011. In de tuin van Dimphy en Kees speelden we met 24 mensen om de felbegeerde titel. Ja, dat heeft inderdaad echt bestaan! Veruit de meesten zijn geen lid meer van de onze club. Dat heeft vele redenen waaronder de meest trieste een overlijden is. Maar ook leeftijd, verloren spelvreugde, gebrek aan motivatie en emigratie lagen ten grondslag aan het opzeggen van een lidmaatschap. Zijn we daarom gedoemd een zachte dood te sterven? Integendeel zelfs. De laatste tijd zien we oud-leden weer contact leggen met Schoon Spel. Het riichi trekt veel nieuwe en vooral ook jongere leden. En laten we alle cursussen van voorzitter Kees Borremans en Cisca Bazuin niet vergeten. Daar gaan we binnenkort ook de vruchten van plukken.

Maar terug naar het heden. Iedereen was om 17:30 uitgenodigd in ons clubhuis voor een gezamenlijk diner. Zoals te doen gebruikelijk werd er een aperitiefje genomen zodat iedereen goedgemutst ten aanval kon trekken. En dat was nodig ook want een lokaal Chinees Restaurant had waarschijnlijk de bestelling verkeerd begrepen. Het kan bijna niet anders dan dat “voor 20 personen” in het Chinees heel wat anders betekent dan in het Nederlands. Er moest zelfs een extra tafel aangeschoven worden om het hele buffet uit te kunnen stallen.

De door het bestuur gemaakte keuze van spijs was een schot in de roos. De borden werden tot de laatste vierkante centimeter gevuld met lekkers, door de meesten zelf twee keer. En alsof dat nog niet voldoende was waren er liefhebbers die zelfs een derde gang naar het buffet maakten. Er was echter één puntje van zorg. Terwijl wij allen genoten van het eten kwam het Nederlands elftal met 1-0 achter tegen Oostenrijk.

Ervan overtuigd dat “oranje” de schade wel zou herstellen richtte het bestuur een emotionele wanorde aan. In plaats van een potje mahjong na het eten lagen er allemaal spellen op de tafels. Spellen die, direct of indirect, aan mahjong gerelateerd waren. Zo concludeerde uw schrijver dat de stenen die ze bij rummikub gebruiken handig zijn om te loten voor de tafelindeling bij mahjong. Maar verder kunnen ze dat spel in de fik steken en blussen met benzine. Met mijn emotionele schade zal wel weer goed komen. Dat kunnen we niet zeggen over de “jongens van Ronald Koeman” die met een beschamende 2-3 nederlaag van het veld kwamen. Zoals de oude Romeinen het al mooi verwoordden "Een feest is geen feest als er geen voorzitter met een speech is geweest". Ook daar had het bestuur notie van genomen. Toen Kees Borremans het woord nam kon je een speld horen vallen. Iedereen hing aan zijn lippen. Er zijn veel onderwijzers die daar heden ten dage nog een voorbeeld aan kunnen nemen. De hele speech is hier te lezen.

 <terug>